Owoce morza są coraz popularniejsze w Polsce. Wiele osób doceniło ich unikalne walory smakowe, jednakże spożywanie owoców morza ma korzystne oddziaływanie na zdrowie. Do owoców morza zaliczają się nie tylko ryby, ale także skorupiaki, mięczaki. Owoce morza są szczególnie popularne w krajach śródziemnomorskich. W krajach tych odnotowuje się najmniejszą zachorowalność m.in. na choroby serca. Z tego powodu każdy powinien włączyć owoce morza do codziennej diety. Jakie są zalety spożywania owoców morza? Przede wszystkim zawierają pełnowartościowe białko, które dodatkowo jest bardzo łatwo przyswajalne przez organizm. Dodatkowo zawierają duże ilości poszczególnych witamin z grupy B. Są źródłem cennych składników mineralnych, takich jak żelazo, jod bądź selen.

Jednakże owoce morza zaliczane są do jednych z najbardziej alergizujących produktów. W niektórych jednostkach chorobowych zaleca się ograniczyć ich ilość w diecie. W szczególności dotyczy to dny moczanowej. Do najbardziej rozpowszechnionych owoców morza zaliczają się krewetki. Są one dostępne w wielu sklepach w formie mrożonej lub świeżej. Na uwagę zasługują także małże. Można wyróżnić kilka ich odmian, które różnią się chociażby twardością skorupy. Niektóre małże spożywa się na surowo. Dość popularne są także ostrygi, które posiadają zróżnicowaną wielkość. Nieco mniej rozpowszechnione są ośmiornice i kraby. Niewątpliwą zaletą niemal wszystkich owoców morza jest prostota w przyrządzaniu.

Kupując owoce morze warto sprawdzić ich pochodzenie.