Dzienne wypijanie przynajmniej 1,5 litra wody zapewnia odpowiednie nawodnienie organizmu. Najodpowiedniejsza jest woda mineralna, która zawiera wiele cennych składników mineralnych. Obecnie na rynku jest wielu producentów wód butelkowanych.

Jakie z nich są najlepsze? Z pewnością o jakości wody mineralnej świadczy jej skład, dlatego przed zakupem koniecznie powinniśmy się z nim zapoznać. Wody o najlepszej jakości wydobywane są z pokładów podziemnych. Dodatkowo muszą być odpowiednio zabezpieczone przed jakimkolwiek skażeniem.

Tylko wówczas nadają się do spożycia. Można wyróżnić trzy kategorie wód mineralnych: nisko, średnio i wysoko zmineralizowane. Różnice między nimi dotyczą ilości składników mineralnych.

Na rynku dostępne są również wody stołowe. Do takich wód dodawane są poszczególne składniki mineralne, głównie magnez czy wapń. Specjalną kategorią wód butelkowanych są wody lecznicze.

Ze względu na swoje działanie mogą być spożywane wyłącznie przez określoną grupę ludzi. Dzięki obecności poszczególnych składników mineralnych poprawiają się czynności układu pokarmowego. W niektórych przypadkach mogą nawet zapobiegać różnym schorzeniom.

Do najistotniejszych składników mineralnych w wodach butelkowanych można zaliczyć magnez, wapń, sód, chlorki, fluor, siarczany, jod czy żelazo. Kolejną kategorią wód butelkowanych są wody źródlane. Najczęściej cechują się niską mineralizacją, zatem korzyści z ich picia są znacznie mniejsze niż w przypadku wód mineralnych.