Nowotwory można nazwać niemalże epidemią obecnych czasów. Nieprawidłowy tryb życia, stres, brak aktywności fizycznej, źle dobrana dieta przyczyniają się do rozwoju różnych form nowotworów. Leczenie raka jest trudne i kosztowne. Tymczasem poszczególne produkty spożywcze zawierają substancje, które mogą przeciwdziałać nowotworom. Przykładem takiej substancji jest glutation. Zawarty jest m.in.

w szparagach, brokułach czy w cebuli. Glutation zaliczany jest do przeciwutleniaczy, które największą aktywność wykazują wewnątrz komórki. Ma działanie ochronne, które w szczególności dotyczy DNA. Drugą grupą substancji przeciwnowotworowych są polifenole. Do ich największych zalet zalicza się neutralizowanie działania wolnych rodników. Polifenole można podzielić na flawonoidy i kwasy fenolowe. U tych pierwszych wykazano dodatkowo właściwości przeciwzapalne i przeciwutleniające.

Flawonoidy występują m.in. w owocach cytrusowych, zielonej herbacie czy w różowych winogronach. Siarczki cechują się charakterystycznym zapachem i ostrym smakiem. Duże ilości siarczków znajdują się m.in. w cebuli i w czosnku.

Siarczki korzystnie wpływają na funkcjonowanie układu immunologicznego, który może skuteczniej bronić się przed nowotworem. Dodatkowo siarczki hamują wzrost komórek rakowych. Silne właściwości przeciwutleniające posiadają również karotenoidy. Do grupy tej należy zaliczyć m.in. karoten, luteinę bądź likopen. Karotenoidy występują np.

w brokułach, marchwi, papryce.

korekta powieki górnej poznań